The pure spirit of Legend   
Sverige
Our Sites

Möt oss på
Svarta Ormen
Favourite Music
Find out more about Blackadder's Favourite Swedish band.
Great sounds.
Om Blackadder
Vår filosofi om whisky och hur den skall säljas.
The Legend

De flesta whiskyn buteljerade av destillerierna själva är en blandning av flera olika fat. Dessa stora blandningar av olika fat (vattings) är sedan oftast kylfiltrerade och färgade med sockerkulör innan de tappas på flaska. Även whisky som inte är kylfiltrerad är ofta klarfiltrerade. Kylfiltrering - när spriten är kyld till cirka noll grader innan buteljering - är gjord för kosmetiska skäl, då det minskar risken för whiskyn skall se oklar ut. Oturligt nog så tar det även bort en del naturliga fetter, oljor och smaker i whiskyn. Detta gör att även en hel del karaktär försvinner då en hel del smaker ofta återfinns i dessa oljor. Desto mer kyld en whisky är, desto mer oljor är bortfiltrerade. Sockerkulör har även den en smak. Faktum är att de flesta whisky sorterna som finns är behandlade på detta sätt när dom buteljeras. Även klarfiltreringen tar bort en stor del av dessa oljor, vilket ofta leder till att 2-3 procent av den totala mängden whiskyn i fatet har filtrerats bort.

Även fast den naturliga spriten i fatet har blivit förändrad efter att den kommit ur fatet, så får du ingen information om detta på flaskans etikett. Det står ofta väldigt mycket olika fakta på etiketten, men aldrig denna viktiga information. Enbart om det finns en tvingande lag i det land som den dyra whiskyn säljs i så kommer det att stå att sockerkulör har tillsatts, aldrig annars!

När vi buteljerar Blackadder single cask whisky så är förlusten i volym mindre än en procent och mindre än en halv procent i Blackadder RAW CASK serien. Blackadder tycker att whisky skall buteljeras helt opåverkad och därigenom hålla de gamla traditionerna i liv. De traditioner som inleddes med ett varsamt destillerande följt av noggrant åldrande genom åren som spriten ligger och lagras i faten. Blackadder is Robin Tucek, som tillsammans med John Lamond har skrivit The Malt Whisky File, som sålt i över 150.000 exemplar. All Blackadder whisky är hans personliga val.

Målet för Blackadder är, att välja individuella fat och sedan buteljera dessa så naturligt som möjligt. All whisky från Blackadder är så kallade "single cask". Detta gäller även för buteljeringar av whisky under namnen; ABERDEEN DISTILLERS, CLYDESDALE ORIGINAL AND CALEDONIAN CONNECTIONS som alla tillhör Blackadder. Varje fat skiljer sig alltid något från de övriga faten, vilket ger våra kunder ett enormt urval av olika whisky att välja från. Varje fat är speciellt utvalt att vara ett utmärkt exempel på just den typen av whisky och dess ålder. Inga fat är exakt lika. Både träets kvalité, av vilket fatet är tillverkat, och under vilka förhållanden lagringen har skett påverkar resultatet av lagringen. Genom detta kan Blackadder erbjuda ett stort antal olika smak upplevelser.

Då vi inte har filtrerat bort något så kan de naturliga oljorna i spriten få whiskyn att se molnig eller simmig ut när whiskyn kyls något. Även en viss form av sediment kan finnas kvar i whiskyn. Det absolut enda som vi tillsätter i Blackadder whiskyn är rent vatten från Skottland. Vår standard buteljering är med en styrka av 43-45% alkohol i volym. Men vi erbjuder även ett stort sortiment av outspädd "Cask Strength" whisky, buteljerade utan tillsatt vatten.

För att förhöja njutningen av dessa exceptionellt fina "Single Malt" whiskyn, rekommenderar vi att du tillsätter en liten mängd vatten i spriten. Detta hjälper till att frigöra en mängd komplexa smaker i de glas som du avnjuter. Så gott som vilket buteljerat vatten eller kranvatten, av hög kvalité kan användas. Använd dock INTE kolsyrat- eller mineralvatten. Ej heller kranvatten som är starkt klorerat. Is skall ej heller användas, då det kyler ned spriten och reducerar upplevelsen av de naturliga smakerna.

RAW CASK

Blackadder RAW CASK är "Whisky as it was". Whisky så som den har varit. Varje droppe är "Whisky from the Old School". Efter att framgångsrikt presenterat dessa i butikerna "World of Whiskies" vid Londons flygplatser Heathrow, Gatwick och Stanstead, är nu dessa även tillgängliga på många andra ställen i runt om i världen.

Blackadder tror inte på kylfiltrering eller på tillsättandet av sockerkulör. Vi tycker att äkta är bäst. Blackadder RAW CASK är som vilken annan whisky från Blackadder som helst. Men även mer än så. Vi använder oss av en speciell buteljeringsprocess som gör att varje flaska innehåller sin egen del av fatets sediment och naturliga oljor och fetter. Detta säkerställer att största möjliga antalet naturliga smaker finns i varje enskild flaska.

Det enda vi gör vid buteljeringen är att ta bort eventuell stickor och större bitar från fatet, så dessa inte kommer med i flaskorna. Därmed är Blackadder RAW CASK en "Single Malt" whisky så som den en gång var, då man drack whisky som ofta såldes direkt från ett fat bakom bardisken.

Blackadder RAW CASK är "Cask Strength" med hög alkoholhalt, rekommenderar vi att du blandar den med en ungefär lika stor del vatten. Men då mängden vatten som tillsätts är högst personlig, så är det ditt val hur mycket vatten som önskas.

Dock skall det påpekas att tillsättandet av vatten i en ofiltrerad whisky hjälper till att förhöja smakerna som finns i whiskyns naturliga oljor. Speciellt i "Cask Strength" whisky är detta viktigt och gör så att du kan avnjuta de mest komplexa smakerna som finns i ditt glas med Blackadder RAW CASK.

Blackadder
PlayRadioUK
The Black Watch
Newsletter from Blackadder International
Caliken Calligraphy
If you are interested in whisky labels and calligraphy, the art of lettering, follow this link to the website of label designer Ken Fraser.

Our Distributor
Clydesdale AB
Our Swedish importer of 
Blackadder Whiskies
© 2004 Blackadder International Ltd. - All rights reserved
Terms of use - Privacy policy

Site by
Sundblom Digital